Malezya Türkiye vize istiyor mu? Bu ülke Güneydoğu Asya’da, 18.000’den fazla adanın bir araya gelmesiyle oluşan bir ülkedir. Toplamda 329.847 km²’lik bir alanı kaplayan bu ülke, doğu ve batı olmak üzere iki ana bölgeye ayrılmıştır. Malezya 13 eyaletten oluşurken, bu eyaletlerin 11’i Batı Malezya’da ve 2’si Doğu Malezya’da bulunmaktadır. En kalabalık şehri aynı zamanda başkent konumunda olan Kuala Lumpur olmaktadır.
Türk vatandaşları için Malezya’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus, yani Bordo pasaport taşıyan kişiler 90 güne dek süre ile turistik amaçlı ziyaretler için ülkenin sınırında ücretsiz olarak vize edinebilir. Hizmet yani Gri, Hususi yani Yeşil ve Diplomatik yani Siyah pasaport bulunduran bireylerse 90 güne dek seyahatlerinde vizeden muaftır.
Malezya Vizesi Nasıl Alınır?
Malezya’ya bir yolculuk yapmayı planlıyorsanız, bunun için Malezya vize istiyor mu durumu yukarıda anlatıldığı gibidir. Ancak Türk vatandaşı olmayan kişiler için vize uygulaması bulunabilir. Ayrıca 90 günü aşan durumlarda da vize gerekebilir. Bu gibi durumlarda başvurunun nasıl olacağı ise iki farklı şekildedir. Kişilerin ilk çözümü Malezya büyükelçilikleri ya da konsolosluklarına giderek şahsi olarak başvuru işlemlerini gerçekleştirmesidir.
Bunun için önce randevu almak, ardından da gerekli evrakları hazırlayıp müracaat işlemlerini gerçekleştirmek gerekir. İkinci çözüm ise vize danışmanlık firmaları aracılığıyla başvuru işlemlerini yapmaktır.
Şahsi başvuru kolay gibi dursa da kişilerin hatalı yapabileceği pek çok işlem bulunmaktadır. Dolayısıyla vize danışmanlık firmalarını tercih etmek, müracaatların daha verimli ve sorunsuz olmasına olanak tanımaktadır. Ne var ki vizenin olumlu ya da olumsuz sonuçlarının, elçilikler tarafından verildiği unutulmamalıdır.
Malezya Vize Türleri Neler?
Malezya vize istiyor mu yukarıda anlattığımız gibi olsa da eğer uzun süreli kalacaksanız, vize seçenekleri yine de bilinmelidir. Bu gibi durumlar söz konusu seçenekler arasından her zaman sizin için en uygun olana başvuru gerçekleştirilmelidir.
Turist Vizesi
Malezya’yı turistik amaçlarla ziyaret etmek isteyenler için idealdir. Genellikle 30 ila 90 gün arasında geçerlidir ve turistik faaliyetlerinizi kapsar. Ancak bu vize ile çalışma veya eğitim yapmanıza izin verilmez. Tek girişli veya çok girişli seçenekler mevcuttur.
Güney Afrika Vize Fiyatları ve Başvurusu Başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
İş Vizesi
Ticaret veya iş fırsatlarını araştırmak veya iş amaçlı Malezya vizesi seyahat etmek isteyenler için uygundur. Bu vize de genellikle 30 ila 90 gün süreyle geçerlidir ve işle ilgili faaliyetleri içerir. Ancak çalışma veya eğitim yapmanıza izin vermez. Tek veya çok girişli seçenekler sunulur.
Öğrenci Vizesi
Malezya’da eğitim almak isteyenler için geçerlidir. Kurs süresince verilir ve yarı zamanlı çalışmaya olanak tanır. Bu Malezya vizesi alabilmek için tanınmış bir eğitim kurumuna kayıtlı olmanız ve kabul mektubuna sahip olmanız gerekmektedir.
Bağımlı Vizesi
Malezya vatandaşı veya uzun süreli vize sahibi bir yabancının eşleri, çocukları veya ebeveynleri için geçerlidir. Bu Malezya vizesi sponsorun vizesi ile aynı süre boyunca Malezya’da kalma hakkı verir.
Transit Vizesi
Bu Malezya vizesi bir sonraki varış noktasına ulaşmak için Malezya üzerinden seyahat edenler için uygundur. 120 saate kadar geçerlidir ve Malezya’da en fazla 5 gün kalmanıza izin verir. Aktarmalı uçuşları veya üçüncü bir varış noktasına seyahat edenleri kapsar.
Çalışma Vizesi
İş amaçlı Malezya’da çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler içindir. İş teklifi alan profesyonellere, yöneticilere ve idarecilere verilir. Genellikle iş sözleşmesinin süresine bağlı olarak 2 yıla kadar geçerlidir.
Daimi İkamet Vizesi
Daimi ikamet vizesi Malezya’da kalıcı olarak yaşama, çalışma ve eğitim hakkı veren bir belgedir. Uzun vadeli ikamet hakları, sağlık hizmetleri, eğitim ve istihdam fırsatları gibi avantajlar sunar. Bu Malezya vizesi Malezya hükümeti tarafından belirlenen uygunluk kriterlerine tabidir.
Malezya İkamet Vizesi
Malezya’da uzun süre ikamet etmek ve çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilere verilir. Genellikle ülkede istihdam sağlamış veya iş kurmayı planlayan kişilere sunulur.
Bu farklı Malezya vizesi türleri, ziyaret amacınıza ve planlarınıza uygun olarak seçilebilir. Her bir vize türünün kendi özel gereksinimleri ve başvuru süreçleri bulunmaktadır, bu nedenle başvurmadan önce detaylı bilgi almanız önemlidir.
Malezya Gitmek İçin Ne Gerekenler Neler?
Malezya Türkiye vize istiyor mu? Malezya’ya seyahat eden Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili Türk vatandaşları için kapıda vize uygulaması bulunsa da, bu uygulamanın harçsız ve evrak gereksinimlerinin sınırlı olması, Malezya ile Türkiye arasındaki karşılıklı vize muafiyetinin bir göstergesidir. Ancak seyahat sırasında sınır kapılarında istenebilecek belgelere dikkat etmek önemlidir.
Bu nedenle seyahatiniz sırasında yanınızda bulundurmanız gereken bazı evraklar bulunacaktır. Malezya’ya giriş yapmadan önce aşağıdaki evrakları hazır etmeniz önemlidir:
- En az 6 ay geçerliliği ve 1 sayfası boş olan bir pasaport
- Otel rezervasyonu
- Uçak bileti vb. gibi seyahat bilgileri
- Seyahat için yeterli miktarda hesap bakiyesi
Ayrıca Malezya’da 90 günü aşan bir süre kalacaksanız Malezya vizesi evrakları değişiklik gösterebilir. Örnek olarak Malezya’ya öğrenci olarak gidecekseniz gerekli evraklar aşağıda olduğu gibidir:
- Malezya’da geçireceğiniz süre boyunca tıbbi acil durumlar için 30.000 euroyu kapsayan bir seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Arkası beyaz fonlu, resmi ölçülere uygun 2 adet vesikalık fotoğraf
- Malezya öğrenci vizesi başvuru formu.
- Ticari veya turistik amaçlı vize başvurularında şirket belgeleri ve banka hesap cüzdanları gibi ilgili belgeler
- Malezya vize formu, siyah tükenmez veya dolma kalem kullanılarak doldurulmalıdır
- Kabul alınan kamu veya özel eğitim kurumundan alınan kabul yazısı.
- Malezya’ya uzun süreli ziyaretler için gerekli olan tam teşekküllü bir sağlık raporu
- Pasaportunuzun giriş tarihinden itibaren en az 1 yıl süreyle geçerli olması gerekmektedir.
- Pasaportunuzun kimlik bilgilerini içeren ilk 2 sayfasının fotokopisi
Aynı şekilde farklı sebeplerden dolayı yolculuklarda belgelerin de değişebileceği unutulmamalıdır. Bu bakımda ülkeye seyahatiniz bu zaman diliminin üzerindeyse bir danışmanlık firmasından yardım alarak fikir danışmanız tavsiye edilmektedir. Malezya vize içi gerekenler temel olarak bu şekilde özetlenebilir.

Malezya Öğrenci Vize Süresi
Malezya öğrenci vizesi başvuru tarihinden itibaren bir akademik yıl süresince geçerlidir. Ancak bu vize otomatik olarak yenilenmez. Başarılı bir akademik performans ve devam zorunluluğu sağlandığında, öğrencilerin vizeyi her yıl yenilemek için Malezya Hükümeti’ne başvurması gerekmektedir. Bu süreç öğrencilerin eğitimlerini kesintisiz sürdürebilmeleri için önemlidir.
Malezya Vize Şartları Neler?
Malezya’ya gidecek olan Türk vatandaşları için, iki ülke arasında imzalanmış olan vize muafiyet anlaşması çerçevesinde, vize işlemlerinde Malezya muaftır. Bu bakımdan 180 gün içinde 90 gün ikamet izni yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ülkeye her girişlerinde yalnızca 30 gün ikamet etme hakkı bulundurur.
Ancak 90 günden daha fazla kalınması gereken durumlarda vize alınması gereklidir. Bu gibi durumlarda şartlar, ülkeye giriş amacınıza göre değişmektedir. Örnek olarak öğrenci olarak gitmişseniz Malezya vizesini alabilmenin öncelikli koşulu Malezya Yüksek Öğrenim Kurumu ve Malezya İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı üniversiteden kabul almadır.
Bu bakımdan üniversite seçimleri gerçekleştirirken, Malezya Devlet siteleri üzerinden üniversitenin onaylı olup olmadığına bakmak tavsiye edilmektedir.
Malezya Vize Fiyatı
Malezya’da uzun süreli kalma planınız varsa bu durum vize almanızı gerektirebilir; bu durumda Malezya vize fiyatları da değinilmesi gereken bir konudur. Ülkeye giriş amacına göre fiyatlar değişmekte olup, 6 aylık öğrenci vizesi 410 USD olarak gösterilmektedir.
Ancak fiyatlar değişebileceği için vize başvurusu öncesinde güncel fiyatlara tekrar bakmanız gerekmektedir.
SSS
Malezya Türkiye’den Vize İstiyor Mu?
Malezya’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus pasaport taşıyanlar 90 güne dek süre ile turistik amaçlı ziyaretler için ülkenin sınırında ücretsiz olarak vize alabilir.
Malezya Vizesi Almam Gerekli Mi?
Eğer Malezya’yı uzun süreli ziyaret etmek istiyorsanız vize gerekebilmektedir.
Malezya Vize Fiyatları Ne Kadar?
Malezya vize fiyatları başvuru yapılan vize türüne göre farklılık göstermektedir.
Malezya Vize Başvurusu Reddedilir Mi?
Eksik ya da yanlış evrak verilmesi, hatalı bir vize için başvurulması ya da farklı sebepler dolayısıyla vize başvurusu olumsuz yanıt alabilir.